Over
Waarom een EnergieCampus?
Het idee van de EnergieCampus Breda is ontstaan in het licht van de klimaatveranderingen waar we allemaal mee te maken hebben. In het klimaatakkoord van Parijs zijn fikse afspraken gemaakt om de gevolgen van deze klimaatveranderingen tegen te gaan. Deze afspraken zorgen voor de nodige uitdagingen en veranderingen in de praktijk op het gebied van bouwen en verduurzamen. Tel daarbij het groeiende tekort aan vakmensen in de bouw- en technieksector op die de energietransitie in de praktijk moeten gaan uitvoeren.
Met het oprichten van de EnergieCampus Breda dragen wij ons steentje bij in het succesvol aanpakken van deze problemen.
Wat willen we bereiken?
De EnergieCampus is er voor iedereen die zich wil laten informeren over kansen en mogelijkheden in de energietransitie en welke werkzaamheden, vaardigheden en beroepen binnen de bouw- en techniek daarbij horen. Belangstellenden kunnen werken aan echte installaties en voorbeeldprojecten om te ervaren wat deze technieken en nieuwe materialen/methodes inhouden. Daarnaast gaat de EnergieCampus een breed aanbod op gebied van scholing, cursussen en opleidingen voor de energietransitie aanbieden voor alle doelgroepen (jongeren, werkenden, zij-instromers). Dit aanbod zal opgebouwd worden vanuit de concrete behoeftes binnen het werkveld van bedrijfsleven, onderwijs en burgers.
Ook begeleiding vanuit de EnergieCampus van deelnemers en werkgevers is hier een belangrijk onderdeel in om succesvolle resultaten te behalen.
Welke uitdagingen pakken we op?
Verduurzamen van de bouw- en technieksector door vernieuwing, beleving & inspiratie in de praktijk te brengen binnen & buiten het Bouw en Techniek Centrum Breda.
Gezamenlijke uitdagingen op het gebied van duurzaam bouwen aangaan door de samenwerking te bevorderen tussen (bouw- en techniek) bedrijven, onderwijs, overheid en burgers.
Het tekort aan vakmensen / -leerlingen aanpakken door meer mensen naar het Bouw en Techniek Centrum te trekken die zich willen laten opleiden of begeleiden in werk in de bouw- en technieksector.
We gaan werken aan thema’s zoals:
- Duurzame energie (zon-, wind, water, bio-based);
- Energie efficiënte installaties (zonneboilers, warmtepompen);
- Nieuwbouw, renovatie en restauratie (circulair bouwen).
We brengen diverse partners en verbanden onder de vlag van de EnergieCampus bij elkaar op het gebied van kennisdeling zoals:
- Samenwerking BouwSchool Breda en IW Zuid & Midden
- Cirkelstad Baronie
- Curio Connect (VMBO-MBO)
- Practoraat Curio Klimaatpositief Gebouwde Omgeving
- Gemeente Breda – Verbeter Breda
We ontwikkelen workshops en excursies voor PO & VO onderwijs.